Jig the big.


Jiggen er en suveræn kunstagn til Aborre. En traditionel jig er en specialkrog med et støbt blyhoved, som typisk er rundt som en kugle. Krogen monteres med en krop af forskellige materialer, som fjer, hår og gummi. Jiggen fiskes hoppende over bunden og skal efterligne en lille fødesøgende fisk. Jiggen kastes ud og der ventes med indspinning til den har nået bunden. Jiggen bevæges med små løft med fiskestangen. Jiggen skaber en masse uro ved bunden og det er det der tiltrækker Aborren. Nogle dage bliver jiggen taget hårdt, men andre dage skal der tirres før hugget kommer. Det er meget vigtigt at variere den hoppene bevægelse og bevægelserne må ikke blive for store. Fiskestangen løftes og der spinnes en smule ind imens stangen sænkes. Det er vigtigt at have kontakt til jiggen, mens den daler mod bunden, da det oftest er her hugget kommer. Man skal sætte krogen inden Aborren spytter jiggen ud igen. Hold øje med stangsspidsen og lav modhug, hvis der sker noget usædvanligt. Små hidsige nøk eller hvis jiggen uventet stopper før bunden. Når jiggen rammer bunden gir det en lille bevægelse i stangen, som du skal have ind i kroppen for at kunne fiske effektivt med jig. Det er en rytme, som skal læres. Hvis der er meget vind kan det være svært at holde følingen med jiggen. Skift til en lidt tungere jig eller kast i medvinden. Bølger kan også besværliggøre fornemmelsen af jiggen. Dyb koncentration er vejen til flere og større Aborrer. De fleste begår den fejl, at de fisker for hurtigt med for store bevægelser. Hvis du vil have storaborren i tale må du fiske laaangsomt. Det kan have stor effekt at lave en pause, hvor jiggen ligger helt stille. Jeg har set selv store Aborrer gå ned og samle en jig op, som står på bunden. Små sitrende bevægelser kan få Aborren til at gå fuldstændigt amok. Jiggen fisker bedst på dybere vand fra båd, broer eller havnekanter, hvor jiggen får de rigtige lodrette bevægelser.

Materialer.

Fjer

En jig bundet af Marabou fjer er en ren killer. De bløde fjerstråler pulserer og oser af livagtige bevægelser når jiggen forførende danser over bunden. Brug gule, hvide og flouroriserende farver i mørkt eller grumset vand. I klart vand er mere dæmpede farver som brune og blodfarver et godt valg

Der er dage, hvor sort er det eneste der dur..

Hår.


Hår af kanin bundet som "palmerhackle" gir en fyldig og livlig jig.
Indfarvede materialer, som haler af egern og kalv er også spændende at bruge.

Syntetiske.

Sten Ulnits "Juletræ" bundet på en jigkrog.

Plast.

Der findes et utal at plast jigkroppe. Amerikanerne har et kæmpe udvalg, men herhjemme er udvalget for det meste begrænset til jigkroppe med enkelthaler, todelte haler og en type der minder om en fiskekrop. Farvevalget er heller ikke særligt stort.


En særlig variant er Berkley powerbait, hvor jigkroppen indeholder salt og er imprægneret med duftstoffer. De skulle forlænge den periode som Aborren beholder jiggen i munden og dermed får du en større chance for at sætte krogen solidt i kæften på monsteraborren.


Jighaler:

Fra det amerikanske bassfiskeri er er kommet en ny og effektivt måde at fiske jig på. Her fiskes selve jigkroppen uden belastning som pasternoster eller leger rig.

Den fiskes ved at du langtsomt hiver stangen tilbage og dermed trækker blyet hen over bunden. Jighalen vil nu arbejde livligt hen over bunden. Hvis det er en dobbelthale kan du mærke bevægelserne, som om det var en spinner. Stangen føres frem og du spoler den løse line op på hjulet uden at miste følingen med jighalen. På denne måde kan du mærke selv små hug. Når du mærker fisken nappe i agnen skal du give løs line et øjeblik - for derefter at sætte krogen. Det er en fantastisk fornemmelse, når aborren gnasker løs i dit kunstagn, som om det var den ægte vare og nægter at slippe. Når du fisker med jighaler får du aldrig fejlkrogede fisk !.

Jighaler fisket på denne måde er specielt god hvis bunden er meget blød eller hvis der er grøde. Blyjiggen vil samle så meget "snask" under disse omstændigheder at den er uanvendelig.


Berkley Powerbait 3" twin grub "smoke red glitter"

Jeg foretrækker Berkleys powerbait med dobbelte haler, når jeg fisker på denne måde. Hvis halerne er intakte giver de aldrig snoede liner. De traditionelle jigkroppe med enkelt haler til montering på blyhoveder har tendens til at sno linen. Der findes dog plast ormetyper som godt kan monteres uden at de snor.

Jeg opbevarer mine jighaler bundet på line med springring og i små plastikposer med lynlås. Dette gør det muligt at skifte farve og type i en fart.